Käyttö ja hoito-ohjeet Muurikka
KÄYTTÖ

1. Savustin soveltuu vain ulkokäyttöön. Ennen savustamisen aloittamista aseta savustin maahan tai tukevalle, palamattomalle alustalle. (6846 mallin voit laittaa myös Muurikka grillivaunun päälle). Perehdy käyttöohjeisiin, savustin ei ole tarkoitettu lasten tai henkilöiden käyttöön, jotka eivät ole turvallisen käytön edellyttämässä kunnossa.

2. Valitse paloturvallinen savustuspaikka, jotta kipinät eivät sytytä ympäristöä. HUOM! Varmistathan, että savustuspurut ovat kosteita, liian kuiva puru tai liiallinen purumäärä voivat aiheuttaa kannen auki pullahtamisen savustuksen aikana! Jos purut syttyvät palamaan savustimen sisällä, sulje savustimen kansi. Savustuksen jälkeen sammuta kytevät purut ennen roskiinlaittoa.

3. Savustuksen yhteydessä savustimen ulkopinta kuumenee polttavan kuumaksi. Nosta kuumaa savustinta vain nostokahvasta. Valvo etteivät lapset leiki tai polta itseään savustimella.

4. Älä kuumenna savustinta nuotiolla tai hiilillä.

5. Varo, etteivät liitosjohdot kosketa kuuman savustimen runkoa.

6. Tarkista liitosjohdon sekä mahdollisen jatkojohdon kunto säännöllisesti määräajoin. Jos liitosjohto on vioittunut, laitetta ei saa käyttää. Mikäli vastuksen liitosjohto on vioittunut, koko vastus on vaihdettava. Tällöin irrota suuaukon alareunassa oleva vastuksen kiinnitysmutteri ja kiinnitä uusi vastus aluspellin kanssa takaisin paikoilleen ja kiristä kiinnitysmutteri.

7. Savustin ei ole tarkoitettu ohjattavaksi ajastimella tai ulkopuolisella kauko-ohjauksella.

8. Savustin kytketään aina käytön jälkeen pois päältä irrottamalla verkkojohto.

9. Savustusprosessissa syntyvä kosteus voi tiivistyttyään nesteeksi tippua pisaroina savustimen päädystä alas. Suosittelemme savustimen käyttöä sellaisella alustalla,ettei mahdollinen nesteen tippuminen aiheuta likaantumisvahinkoja.

10. Varo kalan sisälle tai tippupellille jäänyttä kuumaa rasvaa tai vettä, mikä voi polttaa poistettaessa ritilää tai tippupeltiä. Poista tippuva marinadi tai ruokaöljy lihasta ettei se syty kuumasta vastuksesta.

11. Savustimelle  myönnetään 2 vuoden tuotetakuu. Takuu ei koske sellaisia vaurioita eikä vahinkoja, jotka ovat syntyneet huolimattomasta tai ohjeiden vastaisesta käytöstä.


NÄIN SAVUSTAT KALAA

muurikka reseptitSuolaa ja mausta tai marinoi tuoreet, peratut kalat tai kalafileet ennen savustusta. Voit suolata kalat myös savustamisen jälkeen niiden ollessa vielä kuumia. Mikäli käytät pakastekaloja, sulata kalat viileässä ja suolaa ne ennen savustusta.

Sirottele purupellille ohut kerros, noin 2 dl,  savustukseen sopivaa puhdasta, karkeahkoa savustuspurua. Työnnä purupelti vastuksen yläpuolella olevien kannattimien varaan (älä pane purupeltiä suoraan vastusten päälle). Voit lisätä tai kostuttaa puruja, mikäli ne hiiltyvät liian nopeasti. Savustukseen sopivat monet puulajit, mm. leppä, omenapuu, tammi, hikkori ja kirsikkapuuhake. Purujen sijaan voit käyttää myös poikkisahattuja leppäpuun siivuja. Tällöin purupellin voi sijoittaa myös vastuksen päälle, koska paksu puu ei pala yhtä nopeasti.

Aseta kalat yhteen kerrokseen ritilälle ja työnnä ritilä savustimeen tippupellin päälle. Sulje kansi ja aseta pistoke maadoitettuun pistorasiaan. Suosittelemme vikavirtasuojatun pistorasian käyttöä. Savustusaika riippuu kalojen määrästä ja koosta. Pienet kalat savustuvat 20 minuutissa ja suuret kalat 50–60 minuutissa. Kalat ovat kypsiä, kun ruodot ja nahka irtoavat helposti.

Irrota liitäntäjohto virtapistokkeesta ja ota kalat pois savustimesta. Pese tippupelti ja ritilä mahdollisimman pian käytön jälkeen. Näin teräsosat säilyvät pitkään uuden veroisina. Kuumennusvastuksen voit irrottaa puhdistusta varten kiertämällä suuaukon alareunassa olevan kiinnitysruuvin irti. Puhdistuksen jälkeen kiinnitä vastuksen aluspelti ja vastus takaisin paikoilleen ja kiristä ruuvi.  Savustimen puhdistusta varten voidaan vastus poistaa irrottamalla vastuksen kiinnitysmutteri. Puhdista savustin kostealla puhdistussienellä ja pesuaineella (esim. Muurikka Monipuhdistajalla), ritilää sekä rasva- ja purupeltejä voit puhdistaa myös grilliharjalla tai astianpesukoneessa. Puhdistuksen jälkeen aseta vastus kannatinkehikon kanssa takaisin paikoilleen ja kiinnitä mutteri. Puhdistuksen jälkeen kuumenna savustinta jonkin aikaa niin, että savustin kuivuu. Puhdista ja kuivaa savustin etenkin ennen talvisäilytystä, koska suolapitoinen kosteus voi aiheuttaa syöpymiä vastukseen ja savustimen runkoon. Säilytä savustin jalat alaspäin.


TAKUU
Savustimelle myönnetään 2 vuoden takuu, joka kattaa valmistus- ja materiaalivirheet. Takuu ei koske sellaisia vaurioita eikä vahinkoja, jotka ovat syntyneet huolimattomasta tai ohjeiden vastaisesta käytöstä.

VARAOSIEN MYYNTI
Opa Muurikka Oy sekä jälleenmyyjäliikkeet