20160809 mehustin kh isokuva

MEHUSTAMINEN JA MEHUSTIMEN KÄYTTÖ

mehu1mehustin_osat_erikseen

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen Mehu-Liisalla on vaivattomin tapa valmistaa mehut.

Mehuihin käytettävät marjat saavat mielellään olla hieman ylikypsiä, koska niistä irtoaa parhaiten mehua. Mehua valmistettaessa marjoja ei tarvitse riipiä, mutta huonot ja homeiset marjat on kuitenkin syytä poistaa tarkoin. Pölyiset marjat kannattaa huuhtoa.

Yhdestä marjakilosta tulee mehua noin 1 litra. Sokeria käytetään 200-400 g yhtä mehulitraa kohti. Mehun voi valmistaa myös ilman sokeria. Tällöin säilytyspaikan on oltava hyvä tai mehu on pakastettava. Sokeroimaton mehu on sameaa väriltään.

Sekoittamalla erilaisia marjoja, hedelmiä tai raparperiä saadaan maukkaita mehuja. Esimerkiksi pieni määrä vadelmia viinimarjojen joukossa antaa mehuun hienostuneen maun.

Herkullinen mehu marjoista
- 1 kg punaherukoita
- 1 kg mustaherukoita
- 1/2 kg vadelmia
- 2 1/2 dl sokeria/ mehulitra

 - Täytä Mehu-Liisan alin kattila vedellä (noin 3,5 litraa) ja laita mehu- ja höyryosa kattilan päälle

mehu2

- Tarkista, että mehustimen letku on napakasti kiinni ja että sulkijanipistin on siinä kiinni

 - Huuhtele marjat tai hedelmät,  tai jos mehustat tai soseutat hedelmiä, paloittele ne kuorineen, tai jos höyrytät vihanneksia, kuori ja paloittele vihannekset ja lado kevyesti höyryosaan.

mehu3

- Lisää sokeri marjojen/hedelmien väliin kerroksittain. Voit lisätä sokerin myös vasta valmiiseen mehuun. Jos lisäät sokerin valmiiseen mehuun, kuumenna mehu vielä ennen pullotusta, jotta sokeri sulaa ja sekoittuu mehun kanssa tasaisesti.

- Säädä keittolevy aluksi suurimmalle teholle. Kun vesi kiehuu kattilassa, säädä keittolevy alhaisimmalle lämmölle

- Mehua alkaa muodostumaan keskimmäiseen mehuosaan, kun alimmassa kattilassa oleva vesi kiehuu ja siitä muodostuva kuuma höyry mehustaa höyryosassa olevat marjat, hedelmät tai vihannekset.

mehu4

- Kun mehua alkaa muodostua, valuta ensimmäinen mehulitra letkun kautta kannuun tai johonkin muuhun vastaavaan astiaan ja kaada kuuma mehu takaisin marjojen päälle. Näin makeus tasaantuu ja marjojen rakenne rikkoontuu ja mehustaminen nopeutuu.

- Marjojen ja hedelmien mehustusaikaan vaikuttaa marjojen kypsyysasteen lisäksi marjan tai hedelmän laatu. Marjojen väriä ja mehun muodostusta tarkkailemalla voit päätellä sopivan mehustusajan. Mehustusaika yhdelle mehustimelliselle on noin tunti.
 
HUOM! Tarkista veden määrä ja lisää vettä tarvittaessa. Tasaisella, alhaisella lämmöllä vesi yleensä riittää mehustuksen ajan. Jos kuitenkin vesi on kiehunut kuiviin, sammuta keittolevy ja anna kattilan jäähtyä ennen kuin nostat sen pois levyltä.

NÄIN PULLOTAT MEHUN

Kuumenna puhtaita mehupulloja kuumassa vedessä tai uusissa 20-30 minuuttia. Kuumennus desinfioi pullot. Jos kuumennat pullot uunissa, laita huoneenlämpöiset pullot kylmään tai haaleaan uuniin ja säädä lämpö 120 asteeseen. Kuumennusaika alkaa, kun uunin lämpötila on 120 astetta.
Kaada valmistunut mehu valutusastiasta kuumiin pulloihin tai valuta valuta mehu kuumiin pulloihin suoraan valutusletkusta. Sulje pullojen korkit tiiviisti välittömästi. Jäähdytä ja säilytä mehupullot pimeässä ja viileässä paikassa.

Miksi mehu voi alkaa käymään?
- marjojen joukossa on ollu homeisia tai epäpuhtaita marjoja
- mehu ei ole kuumentunut tarpeeksi
- pullot eivät ole olleet täysin puhtaita
- säilytyspaikka on liian lämmin
- sokerimäärä ei ole ollut riittävä
--> Vähän käyneen mehun voi keittää uudelleen. Sokeria lisätään noin 1-2 dl/ mehulitra. Mehun annetaan kiehua muutama minuutti ja vaahto kuoritaan tarkoin pois.

Miksi mehu joskus hyytelöityy?
- marjat ovat olleet raakoja
- on käytetty liian vähän vettä
- on keitetty liian pitkään
--> hyytelöityneen mehun voi "sulattaa" panemalla pullot kuumaan veteen

 
HOITO-OHJEET

Pese mehustimen osat ennen käyttöönottoa ja jokaisen käyttökerran jälkeen lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella. Tehokkaampaan puhdistukseen voit käyttää pesusoodaa.

Poista veden aiheuttamat saostumat vesiosasta keittämällä kattilassa happamia marjoja (esim. punaisia viinimarjoja, puolukoita tai pihlajanmarjoja) tai etikkaliuoksella (1 dl etikkaa/ 1 l vettä). Pese ja huuhtele vesiosa hyvin.

Säilytykseen vietäessä tarkista, ettei mehuletkun sulkija jää kumiosan päälle.

Käyttö- ja hoito-ohjeet (PDF)
Mehu-Liisa verkkokaupassamme