Kerroskattila sisältää haude- ja höyrykypsennykseen tarkoitetut osat sekä perinteisen kattilan. Kattilakokonaisuudella voidaan valmistaa useita erityyppisiä ruokia, joko keittämällä, hauduttamalla tai höyryttämällä. Nykyaikainen ja varmasti monipuolisuutta kuvaavampi nimi kerroskattilalle onkin MONITOIMIKEITIN.

Kattilaosa on paksupohjainen yleiskattila kaikenlaiseen keittämiseen ja kypsentämiseen. Haudeosalla valmistetaan hellästi kuumentaen tai hauduttaen monenlaisia ruokia. Puurot, muhennokset ja kastikkeet syntyvät vaivatta, pohjaan palamatta vesihauteen hellässä hyväilyssä.

Vesihaudekypsennyksen tai siinä sulattamisen menetelmiä on kolme; vesihauteen yläpuolella, vesihauteessa liedellä tai vesihauteessa uunissa. Vesihauteen yläpuolella kypsennyksessä kattilaan laitetaan vettä sen verran ettei haudeosa kosketa vettä. Vesi saa kiehua hiljalleen. Tätä menetelmää käytetään esim. bearnaise- ja hollandaisekastikkeiden valmistuksessa sekä suklaata sulatettaessa. Jos suklaaseen pääsee vettä tai höyryä siitä tulee harmaata ja ryynimäistä. Vesihauteessa liedellä miedosti hymyillen kiehuvassa vedessä kypsennetään kokoajan sekoittaen esim. viinivaahto(zabaione) ja tietenkin maitopohjaiset puurot ja vellit. Vesihauteessa uunissa kypsennys tapahtuu kattilassa olevan veden melkein kiehuessa. Vanhanajan luumukakku tai vaikkapa creme brulee valmistuvat uunissa vesihauteessa.

Höyryosalla kypsennät hellästi höyryttäen kasvikset juuri sopiviksi, perunat kypsiksi, kalan annospalat sellaisenaan tai vaikkapa folioon käärittynä, höyrytät nakit ja paksut makkarat ihanan kuumiksi ja maukkaiksi.

Kuten edellä on kerrottu toimivat kerroskattilat osineen sekä haudekasari todellakin monitoimikeittiminä ruokien valmistuksessa. Rohkeasti vain kokeilemaan. Ei se ole todellakaan vaikeaa.VANUKAS HARRIN TAPAAN

  • 5 dl kermaa
  • 5 dl maitoa
  • 1-2 rkl vaniljasokeria
  • 10 kpl munia
  • sitruunan kuorta
Yhdistä kerma ja maito, mausta vaniljasokerilla ja raasta joukkoon hieman sitruunan kuorta, yhdistä kerma-maito kananmunien joukkoon sekoita tasaiseksi massaksi, voitele hyvin kohokasvuoka tai vuoraa se tuorekelmulla, kaada vanukasseos vuokiin, peitä vuoka foliolla tai lautasella, kypsennä vuokaa tai vuokia monitoimikeittimen höyryosassa kunnes se on pinnasta kimmoisa ja täysin hyytynyt, kumoa vanukas lautaselle hiukan jäähtyneenä, tarjoile lämpimänä tai kokonaan jäähdytettynä, kinuskikastikkeen, lakkojen ja kermavaahdon kera.